• inside_pic_01.jpg
  • inside_pic_02.jpg
  • inside_pic_03.jpg
  • inside_pic_04.jpg

metafyteysi thumbnail

Μεταφυτεύσεις - μεταμοσχεύσεις

Μεταμοσχεύσεις πρέπει πάντα να γίνονται όταν το ριζικό σύστημα του φυτού είναι σε κατάσταση ηρεμίας, δηλαδή το χειμώνα. Κάνοντας το την άνοιξη ή το καλοκαίρι αφήνουμε το δέντρο χωρίς ρίζες σε μια εποχή που τα φύλλα και τα άνθη ζητούν άφθονο νερό. Τέλος του φθινοπώρου μπορεί επίσης να είναι καλή περίοδο αλλά όχι στις περιοχές της Μεσογείου, γιατί τα φθινόπωρα είναι ζεστά και τα φυτά μεγαλώνουν. Μερικές φορές, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να προχωρήσουμε στην μεταμόσχευση ενός δέντρου γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα της αναμονής για το χειμώνα. Στην περίπτωση αυτή, οι κίνδυνοι αποτυχίας είναι περισσότεροι.

Στη μεταμόσχευση το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να υπολογίσουμε αν.

• Είναι είδος φυλλοβόλο ή αειθαλές
• Είναι ένα δενδρύλλιο ή ενήλικο δέντρο;.
• Είναι ένα είδος ευαίσθητο ή πιο ανθεκτικό στη μεταμόσχευση;

Εάν το είδος είναι φυλλοβόλο, μικρό δένδρο μέχρι περίπου 3 χρόνια περίπου, μπορεί να μεταμοσχευθεί. Σκάβουμε γύρω-γύρω και βγάζουμε τις ρίζες απαλά με σχεδόν καθαρή, τη φλούδα. Εάν το είδος είναι φυλλοβόλο και είναι ένα μεγάλο δέντρο δεν αξίζει τον κόπο να το μεταμοσχεύσουμε γυμνόριζο, αλλά με μπάλα ρίζας. Εάν το είδος είναι αειθαλές, ανεξάρτητα από το μέγεθος, η μεταμόσχευση με ριζόχωμα είναι υποχρεωτική. Έτσι, βλέπουμε ότι σχεδόν πάντα, εκτός από φυλλοβόλα δένδρα και τα μικρά, θα πρέπει να μεταμοσχεύουμε δέντρα, θάμνους, φοίνικες με μπάλα ρίζας, δηλαδή με μάζα εδάφους προσκολλημένη στη ρίζα τους.

Εργασίες προετοιμασίας για μεταμόσχευση δέντρου.
Πότισμα μία ημέρα πριν, έτσι ώστε το χώμα να είναι υγρό να σκάβεται καλύτερα η γη και να κολλούν οι ρίζες. Ανοίγουμε μια τάφρο γύρω από το δέντρο με μια σκαπάνη. Εάν είναι μεγάλο το δέντρο, μπορούμε να ανοίξουμε χαράκωμα με μηχάνημα. Υπάρχουν ειδικά μηχανήματα πού μεταμοσχεύουν μεγάλα δέντρα. Το κατάλληλο μέγεθος του ριζοχώματος θα εξαρτηθεί από το είδος, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερο μέγεθος μπάλας, ειδικά στην περίπτωση των ευαίσθητων ειδών. Η μπάλα ρίζας πρέπει να είναι τυλιγμένη με γεωυφάσματα, από γιούτα, πανί, λινάτσα, καμβά ή βαρύ πλαστικό και είναι δεμένη σφιχτά έτσι ώστε να μην θρυμματίζεται κατά την αποστολή. Είναι ζωτικής σημασίας οι ρίζες να μην είναι σπασμένες και χαλαρές. Καλύτερα ακόμα, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστροφή της μπάλας ριζοχώματος. είναι να τυλίξουμε τη μπάλα ρίζας με συρματόπλεγμα (Hutch mesh), ή σχοινί και σε ειδικές περιπτώσεις εφαρμόζεται επάλειψη με γύψο. Την επόμενη μέρα η μπάλα ρίζας είναι σφιχτή, σταθερή και σκληρή και μπορεί να μετακινηθεί χωρίς κίνδυνο θραύσης.

Για μεταμόσχευση σε μερικά ευαίσθητα είδη, για παράδειγμα, κωνοφόρα, είναι καλύτερο να γίνεται σε 2 στάδια. Όλα τα Κωνοφόρα έχουν ένα παχύ ριζικό σύστημα και όταν γίνεται μεταμόσχευση κόβεται, με αποτέλεσμα να βλάψει την εδραίωση στη νέα θέση τους. Σ' αυτή την περίπτωση εφαρμόζουμε πιό περίπλοκη διαδικασία, ως εξής:
Μια τάφρος σκάβεται τον χειμώνα ως εάν επρόκειτο να αφαιρέσετε το δέντρο και η οποία καλύπτεται εκ νέου με χώμα. Το δέντρο μεταμοσχεύεται τον επόμενο χειμώνα με μπάλα ρίζας που θα έχει δημιουργήσει νέο ριζικό σύστημα. Έτσι, σε δύο στάδια, η επιτυχία μεταμόσχευσης είναι πολύ μεγαλύτερη και το ριζικό σύστημα του φυτού πιο σωστά ανεπτυγμένο.
Κλάδεμα κατά την μεταμόσχευση. Αν το δέντρο είναι Φυλλοβόλο μειώνουμε το μήκος των κλαδιών στα όρια του δυνατού. Αν το δέντρο είναι αειθαλές, κόβουμε μόνο λίγα κλαδιά. Τα κωνοφόρα δεν κλαδεύονται καθόλου ή πολύ λίγο.

Φύτευση
Η μεταφορά απαιτεί συνήθως μηχανικά μέσα (ένα φτυάρι, ένα φορτηγό-γερανός για μεταφορά και τοποθέτηση...). Πριν από το άνοιγμα των οπών για φύτευση, να έχετε κατά νου, μήπως υπάρχουν σωλήνες άρδευσης, σωλήνες νερού, αερίου, ηλεκτρικής ενέργειας. Η τρύπα πρέπει να είναι μεγάλη, 2 με 3 φορές μέγεθος στο πλάτος της μπάλας και βαθιά. Έτσι, οι ρίζες μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν σε ένα χαλαρό και αφράτο χώμα. Ανακατεύουμε το χώμα εκσκαφής με λίπασμα, κοπριά, τύρφη. Αν το χώμα είναι πολύ αργιλώδες ή επιρρεπές σε πλημμύρες, βελτιώνουμε την αποστράγγιση και ανακατεύουμε ένα ποσοστό άμμου με λίπασμα.

Για να εξασφαλιστεί ότι το νερό θα φθάσει στη βάση του λάκκου, ένα καλό κόλπο είναι να θέσουμε στο λάκκο ένα ή δύο πλαστικούς σωλήνες που θα φθάνουν μέχρι τον πυθμένα της τρύπας. Αυτό λέγεται "μακαρόνι." Αυτό το τέχνασμα είναι ενδιαφέρον στην περίπτωση των μεγάλων δέντρων. Για την στήριξη του μεταμοσχευμένου δέντρου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπαστούνια, πασσάλους ή τιράντες.