• inside_pic_01.jpg
  • inside_pic_02.jpg
  • inside_pic_03.jpg
  • inside_pic_04.jpg

 

ErythrinaΕΡΥΘΡΙΝΗ (Erythrina)
Οικογένεια :Παπιλιονίδες ή Ψυχανθή (Papilionaceae)
Αγγλικά λέγεται :Coral-tree (Κορραλλόδεντρο)

Το γένος ερυθρίνη περιλαμβάνει 100 περίπου είδη φυτών που κατάγονται από τις θερμές και εύκρατες περιοχές. Πρόκειται για πολυετείς πόες καθώς για δέντρα και θάμνους φυλλοβόλους. Οι ταξιανθίες παρουσιάζονται με τη μορφή βοτρύων και μπορούν να είναι κόκκινοι ή κίτρινοι. Οι καρποί είναι χέδροπες που περιέχουν σπόρους σχεδόν πάντοτε κόκκινους μερικές φορές διακοσμημένους με μια μαύρη κηλίδα. Πολλά είδη ερυθρίνης είναι μάλλον ευαίσθητα και καλλιεργούνται στο ύπαιθρο μόνο στις περιοχές με ήπιο κλίμα.

Είδη και ποικιλίες
Ερυθρίνη το κοραλλόδεντρο (erythrina corallodendron).Είναι ένα αγκαθωτό δενδρύλλιο ύψους από 3 ως 6μ που κατάγεται από τις νότιες περιοχές των Η.Π.Α. Τα φύλλα σχηματίζονται από τρία ωοειδή και μυτερά φυλλαράκια. Τα λουλούδια ζωηρά κόκκινα εμφανίζονται μεταξύ του τέλους της ανοίξεως και των αρχών του καλοκαιριού.

Ερυθρίνη η αλεκτορόλοφος (Erythrina cristagalli). Θαμνώδες είδος που ξεπερνά το ύψος του ενός μέτρου. Τα κλαδιά έχουν αγκάθια και η κορυφή που φέρει τα λουλούδια ξεραίνεται όταν και αυτά μαραθούν. Τα φύλλα είναι σύνθετα με τρια ωοειδή φυλλαράκια και έχουν ένα όμορφο λαμπερό πρασινογάλαζο χρώμα και είναι πολύ σκληρά. Μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου εμφανίζονται τα λουλούδια που έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα. Το είδος αυτό είναι ένα από τα περισσότερο καλλιεργούμενα επειδή είναι κάπως πιο ανθεκτικό. Από αυτό έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες στις οποίες περιλαμβάνονται : η Συμπαγής (compacta) νάνα ποικιλία με λουλούδια ζωηρά κόκκινα η Μαρί

Μπελλανζέ (Marie Bellanger) της οποίας οι ταξιανθίες πολύ μεγάλες και πρώιμες έχουν έναν υπέροχο τόνο κόκκινο –κρεμεζί η Ρουμπερρίμα (Ruberrima) νάνα και η Ποικιλόχρωμη (Versicolor) με άσπρα λουλούδια και κόκκινες παρυφές.

Ερυθρίνη η ποώδης (Erythrina herbacea).Ανθεκτικό είδος ύψους 1,20 περίπου μ. με λουλούδια σκούρα κόκκινα ενωμένα σε βότρεις.

Ερυθρίνη η ποεππιγιάνα (Erythrina poeppigiana). Το είδος αυτό που κατάγεται από το Περού είναι πολύ ψηλό (ως 15μ) και έχει λουλούδια με όμορφο ζωηρό κόκκινο χρώμα.

Τεχνική της καλλιέργειας
Οι περισσότερες ερυθρίνες έχουν τροπική προέλευση και γι'αυτό καλλιεργούνται σε ιδιαίτερα προφυλαγμένες γωνίες του κήπου ή σε θερμοκήπιο. Η Ερυθρίνη το κοραλλόδεντρο (Erythrina corallodendron) μπορεί να αναπτυχθεί στο ύπαιθρο μόνο στις περιοχές όπου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ήπιο. Αντίθετα η Ερυθρίνη η αλεκτορόλοφος (Erythrina crista-galli) μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε έναν κήπο στα βόρεια με την προϋπόθεση να προστατεύονται οι ρίζες κατά τους πιο ψυχρούς μήνες μ'ένα παχύ στρώμα από άχυρα τύρφη ή ξερά φύλλα. Μια άλλη αρκετά διαδομένη μέθοδος είναι να βγάζετε τις ρίζες από το έδαφος στις αρχές του χειμώνα να τις διατηρείτε σε στεγνό μέρος και με θερμοκρασία 4-70C κατά την διάρκεια του χειμώνα. Τις ξαναφυτεύετε στο ύπαιθρο στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαίου εποχή κατά την οποία γίνεται σε άλλες περιοχές το φύτεμα των φυτών αυτών στην οριστική τους θέση. Το έδαφος όπου καλλιεργείται η ερυθρίνη δεν χρειάζεται ιδιαίτερες φροντίδες. Τα δέντρα όμως αναπτύσσονται καλύτερα αν είναι έυφορο και εμπλουτισμένο με καλά χωνεμένη κοπριά. Τα φυτά που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο χρειάζονται ελάχιστη υγρασία κατά την περίοδο της βλαστητικής αναπαύσεως ενώ τα ποτίσματα γίνονται πιο άφθονα από τις αρχές της ανοίξεως και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Καλό είναι να τους παρέχεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υγρό λίπασμα κάθε δύο εβδομάδες. Κάθε χρόνο στις αρχές της ανοίξεως καλό είναι τα φυτά να αλλάζουν γλάστρα.

Πολλαπλασιασμός
Ο πολλαπλασιασμός της ερυθρίνης μπορεί να γίνει με σπόρο. Πριν από τη σπορά οι σπόροι θα πρέπει να μείνουν στο νερό τουλάχιστον για 24 ώρες. Η βλάστηση και η ανάπτυξη όμως είναι πολύ αργές γι'αυτό χρησιμοποιείται συνήθως ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Τα ημιξυλώδη κλαδιά μήκους 10 περίπου εκατ. κόβονται από το μητρικό φυτό τον Απρίλιο και τοποθετούνται σε ένα μείγμα άμμου και τύρφης με σταθερή υγρασία και θερμοκρασία 18-200C.

Κλάδεμα
Όσον αφορά το είδος που καλλιεργείται περισσότερο την Ερυθρίνη την αλεκτορόλοφο είναι απαραίτητο να κόβονται όλα τα κλαδιά στο επίπεδο του εδάφους πριν αφαιρεθούν οι ρίζες για να διαχειμάσουν ή να καλυφθούν με άχυρα και ξερά χόρτα. Τα άλλα είδη αντίθετα δεν χρειάζονται πραγματικό κλάδεμα : είναι αρκετό γι'αυτά να αφαιρεθούν τα ξερά ή αδύνατα κλαδιά μόλις αρχίζει η αφύπνιση της βλαστήσεως. Την ίδια περίοδο κλαδεύονται επίσης τα δενδρύλλια που καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να κοπούν τα κλαδιά σε ύψος 10-20 εκατ. από την βάση.