• inside_pic_01.jpg
  • inside_pic_02.jpg
  • inside_pic_03.jpg
  • inside_pic_04.jpg

 

aroniaΑρωνία (Aronia)
Οικογένεια: Ροδίδες (Rosaceae)

Το γένος αρωνία περιλαμβάνει 9 είδη ανθεκτικών θάμνων, που καλλιεργούνται εύκολα και κατάγονται από τη βόρειο Αμερική. Μοιάζει αρκετά με το γένος αμελάγχιο. Τα φύλλα είναι ελαφρώς πριονωτά κι εφοδιαμένα, στη μεσαία νεύρωση, μ'ένα μεγάλο αριθμό αδένων. Τα λουλούδια έχουν σαρκώδη, οδοντωτό κάλυκα, με 4 ή 5 ελεύθερα στίγματα. Ο καρπός είναι μικρός, μαύρος ή στο χρώμα του σκούρου αίματος. Το περικάρπιο είναι στην αρχή αμυλώδες και μετά γίνεται ζουμερό και κοκκινωπό. Φυτά πολύ διακοσμητικά οι αρωνίες, είναι πολύ κατάλληλες για τον κήπο της εξοχής και για κήπο κάτω από δασικά δέντρα.

Είδη και ποικιλίες
Αρωνία η αρβουτόφυλλος (Aronia arbutifolia). Γνωστή και σαν Aronia pitifolia, αυτό το είδος φτάνει τα 3 μ. ύψος: έχει άσπρα λουλούδια που σχηματίζουν κορύμβους και ανθίζουν τον Μάιο – Ιούνιο. Παράγει απιοειδείς καρπούς σε έντονο κόκκινο χρώμα, που διαρκούν πολύ.
Αρωνία η μελανόκαρπος (Aronia melanocarpa). Είδος πιο μικρό (1.5 μ. ύψος) από το προηγούμενο, έχει καρπούς μαύρους στρογγυλούς και φύλλωμα πολύ διακοσμητικό, κυρίως το φθινόπωρο, όταν παίρνει τις όμορφες κόκκινες αποχρώσεις του.
Υβρίδιο Aronia x prunifolia. Μοιάζει πολύ με την Αρωνία την αρβουτόφυλλο (A. arbutifolia), αλλά οι καρποί του είναι πιο μεγάλοι, πιο λαμπεροί και σχεδον μαύροι. Πρόκειται για ένα υβρίδιο μεταξύ της Αρωνίας της αρβουτόφυλλου και του Prunus. Η ποικιλία «ορθία» ("erecta") έχει φύλλα όμοια με της ιτιάς και ύψος 1-2 μ.

Τεχνική της καλλιέργειας
Οι αρωνίες φυτεύονται το φθινόπωρο, σε οποιοδήποτε καλό χώμα κήπου, όχι ξερικό, πλούσιο σε οργανικές ουσίες. Οι ιδεώδεις θέσεις είναι οι ηλιαζόμενες ή οι ημισκιαζόμενες.

Πολλαπλασιασμός
Η αρωνία είναι ένα φυτό πολύ ανθεκτικό και μπορεί να εμβολιαστεί μ' επιτυχία πάνω στον κράταιγο ή την κυδωνιά. Μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμα και με σπόρους: το φθινόπωρο, αφού ωριμάσουν οι καρποί, τους καθαρίζετε από τη σάρκα ή, καλύτερα, τους τοποθετείτε σε στρώματα υγρής άμμου, μερικούς μήνες πριν τη σπορά. Άλλες μέθοδοι πολλαπλασιασμού είναι η καταβολάδα κι ο διαχωρισμός των θυσάνων της βάσης.