• inside_pic_01.jpg
  • inside_pic_02.jpg
  • inside_pic_03.jpg
  • inside_pic_04.jpg

 

ALMYRIKIΑρμυρίκι (Tamarix)
Οικογένεια: Ταμαρικίδες (Tamaricaceae)
Συνώνυμο: Τάμαριξ (Tamarix)
Κοινά ονόματα: αρμυρίχια, μυρίγκες, αλμυρίκια, μέρικος (Κύπρος)

Γένος, που περιλαμβάνει 90 είδη ανθεκτικών, φυλλοβόλων θάμνων, οι οποίοι φυτρώνουν μόνοι τους στη δυτική Ευρώπη, τις μεσογειακές περιοχές και την ανατολική Ασία. Έχουν φύλλα μαλακά, πολύ μικρά, σχεδόν πάντα λεπιοειδή, που το ένα καλύπτεται εν μέρει από το άλλο, κατανεμημένα εναλλάξ, κατά μήκος των κλαδιών. Καλλιεργούνται για το ωραίο τους φύλλωμα και την πλούσια ανθοφορία τους. Τα άνθη είναι μικρά, λευκά ή ροζ, μερικές φορές κόκκινα, ενωμένα σε κυλινδρικούς βότρεις ή σε όρθιες φόβες. Ανθίζουν την άνοιξη ή το καλοκαίρι, ανάλογα με το είδος. Είναι θάμνοι, κατάλληλοι για να διακοσμήσουν κήπους, κυρίως σε παραλιακές περιοχές. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να σχηματίσουν φράχτες, καθώς και ανεμοφράχτες.

Είδη και ποικιλίες
Τάμαριξ ο αφρικανός (Tamarix africana). Θάμνος καταγόμενος από τη βόρειο Αφρική και τη Μεσόγειο, που μοιάζει πολύ με το είδος Τάμαριξ η γιουνιπέρειος (Tamarix juniperina), με το οποίο συχνά συγχέεται. Αντίθετα μ' αυτό, όμως, δεν είναι πολύ ανθεκτικό σε κρύες περιοχές. Τα άνθη, σχεδόν άμισχα, σχηματίζουν την άνοιξη πυκνές βότρεις στα κλαδιά του προηγούμενου έτους.
Τάμαριξ ο γαλλικός (Tamarix gallica). Είδος καταγόμενο από τη Γαλλία και την Ιταλία, είναι το πιο διαδεδομένο στην Ευρώπη. Είναι ένας θάμνος αειθαλής ή ημιαειθαλής, που σε αυτοφυή κατάσταση το ύψος του φτάνει από 3 έως 8μ. Μερικές φορές, μπορεί αν γίνει ένα μικρό δέντρο, αλλά στην καλλιέργεια δεν ξεπερνά τα 4μ. Τα κλαδιά, λεπτά και με καστανέρυθρο φλοιό φέρουν μικρά, πρασινογάλανα ή γλαυκά και μερικές φορές στιλπνά πράσινα φύλλα. Τα άνθη λευκά, είναι συγκεντρωμένα σε πυκνές και κυλινδρικές βότρεις, που ανοίγουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Τάμαριξ ο γιουνιπέρειος (Tamarix juniperina). Είναι ένα είδος καταγόμενο από την Κίνα, με φύλλα πολύ στενά, όμοια με του άρκευθου (γιουνίπερου), επιμήκη, λογχοειδή, σε βαθυπράσινο χρώμα. Τα άνθη, σε περισσότερο ή λιγότερο βαθύ ροζ, ανοίγουν τον Μάιο, σχηματίζοντας στενούς βότρεις πάνω στα κλαδιά προηγούμενου έτους.
Τάμαριξ ο μικρανθής (Tamarix parniflora). Αυτό το είδος, καταγόμενο από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει ύψος 4-6 μ. και μερικές φορές γίνεται δενδρύλλιο. Από μερικούς θεωρείται ένα υποείδος του Τάμαριξ του τετράνδρου (Tamarix tetrandra). Τα κλαδιά είναι λεπτά, με σκούρο πορφυρό φλοιό, που το χειμώνα τείνει προς το μαύρο. Τα φύλλα είναι ωοειδή με φωτεινό πράσινο χρώμα. Τα άνθη, ροζ, ενωμένα σε στενούς βότρεις, σε κλαδιά του προηγούμενου έτους, ανοίγουν τον Μάιο.
Τάμαριξ ο πέντανδρος (Tamarix pentandra). Γνωστό και σαν Τάμαριξ ο τριχωτός θερινός (Tamarix hispida aestivalis), αυτό το είδος, που κατάγεται από τη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μικρά Ασία, φτάνει σε ύψος, περίπου, 5μ. Έχει λεπτά κλαδιά, που φέρουν μικρά λεπιοειδή, ανοιχτοπράσινα μέχρι γλαυκοπράσινα φύλλα, που το ένα καλύπτει το άλλο. Έχει πλούσια ανθοφορία από ροζ άνθη, συγκεντρωμένα σε μεγάλες φόβες πάνω στα κλαδιά του προηγούμενου έτους, που ανοίγουν τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο. Η ποικιλία "κόκκινος καταρράκτης" ("Pink Cascade") εμφανίζει πιο πλούσια ανθοφορία σε εντονότερο ροζ χρώμα, ενώ η ποικιλία "Ερυθρή" ("Rubra"), έχει ροζ κόκκινα άνθη και είναι κατάλληλη για να σχηματίζει φράκτες σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Τάμαριξ ο τέτανδρος (Tamarix tetrandra). Είναι ένα είδος, καταγόμενο από τις μεσογειακές περιοχές, ύψους 3-4 μ. Τα κλαδιά, μακριά, λεπτά και κρεμάμενα προς τα κάτω, φέρουν λεπιοειδή φύλλα σε φωτεινό πράσινο χρώμα. Τα άνθη, σε ροζ ανοιχτό, συγκεντρωμένα σε βότρεις, ανοίγουν προς τον Απρίλιο - Μάιο στα κλαδιά του προηγούμενου έτους.

Τεχνική της καλλιέργειας
Όλα τα αρμυρίκια, που περιγράψαμε, είναι ανθεκτικά και αναπτύσσονται καλά σε κηπαίο χώμα, με καλή αποστράγγιση, αν και προτιμούν τα αμμώδη. Δεν αντέχουν σε ασβεστολιθικά ή σε βαριά και υγρά εδάφη. Θα τα βρείτε αυτοφυή σε άνυδρες περιοχές. Φυτεύονται τον Οκτώβριο ή τον Μάρτιο. Για να σχηματίσετε φράχτες φυτέψτε τα μικρά δενδρύλλια σε αποστάσεις 50 εκ. το ένα από το άλλο και φροντίστε να κόβετε κύρια κλαδιά σε ύψος 30 εκ. από το έδαφος. Κόβετε τα κλαδιά που σχηματίζονται, όταν φτάσουν σε μήκος περίπου 15 εκ. Κάθε χρόνο, μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου, κλαδεύετε στους ανεπτυγμένους φράχτες, τα κλαδιά του ίδιου έτους ύψους 15 εκ. από τη βάση.

Πολλαπλασιασμός
Γίνεται με μόσχευμα: τον Οκτώβριο παίρνετε ξυλώδη μοσχεύματα μήκους 20-30 εκ. και τα φυτεύετε σε άμμο, σε φυτώριο. Μετά ένα χρόνο φυτεύετε τα μικρά δενδρύλλια στην οριστική τους θέση.

Κυριαζή Μαρία, Γεωπόνος Τ.Ε.,
Msc in Horticulture Crop Protection (Φυτοπροστασία),
Ειδίκευση στην Ελαιοκομία,
Υπεύθυνος Γεωπόνος Φυτώρια Δέλτα – Delta Trees ΕΠΕ